Vyhlášení minipovídkové soutěže: KRAŤASY

9. 10. 2014 9:47:27
Vyhlašujeme tímto blogem minipovídkou soutěž KRAŤASY, kterýžto název označení krátkých povídek se už vcelku obecně ujal.

ToNejpodstatnejsiEnd.jpg
Navíc jsme si je dovolili striktně omezit zhruba 25 řádky po 85 znacích, ani o písmeno víc. Jinak to není kraťas, ale ukecané cosi, co v soutěži neprojde. Slovo "zhruba" je použito úmyslně kvůli specifickým funkcím textových editorů, ve kterých jsme vytvořili soutěžní formuláře. Prostě vemte jako fakt, že do zamčených textových polí nenatlučete bez jejich odemknutí třeba tři normostrany ani náhodou. A protože ne každý má k dispozici software placeného kancelářského balíku, druhý formulář je z editoru volně dostupného ... případné technické problémy pomůžeme vyřešit emailem.

A kdo si tohle všechno vymýšlí? Koho blog čtete? Náš! Konkrétněji pozvání k soutěži od naprosto bezvýznamné poroty, jejíž jména si vpravo pod logem raději ani nečtěte. Jenom byste se dozvěděli, že se jedná o aktivní idnesové blogery, amatérské fotografy či povídkáře, které dal dohromady iniciátor nápadu, jistěže známý, všemi opěvovaný a uctívaný Karel Boháček. Mimo všech těchto komplimentů i třetí a druhý, takže velice nešťastný a smolný letošní finalista Letní povídkové soutěže, díky jemuž je garance serióznosti zcela zaručena.

Naše velká kraťasová soutěž se však od té Letní povídkové bude poněkud lišit. Především tím, že je otevřena naprosto všem – blogerům, neblogerům, spisovatelům, pouhým pisálkům, zkrátka komukoli, kdo tyto řádky čte, takže všem gramotným. Nebude tak potřeba žádná registrace, žádné schvalování a zdržování. Půjde „jen“ o to, vtěsnat své dílo do připravené textové matrice, (viz níže) a tento formulář s minipovídkou poslat na uvedenou emailovou adresu, čímž dáte zároveň i svůj souhlas s běžnými soutěžními podmínkami.

Co bude následovat pak? Uveřejňování došlých kraťasů na blogerských idnesových stránkách. Kvůli maximální přehlednosti vždy v určitém počtu za sebou a pouze dva dny v týdnu, v plánu máme pondělí a čtvrtek. S jistotou nemůžeme říct přesně kolik, protože to záleží na Vašem zájmu, Vaší aktivitě. Tipujeme nejdřív pět, s blížící se uzávěrkou snad víc.

Neméně důležitá jako hojnost a kvalita poslaného textu je i Vaše spolupráce, za kterou se neskrývá nic jiného, než hodnocení. To je samozřejmě omezeno alespoň IP adresou a jen na Vás bude, kolika povídkám ,v daném blogu najednou, vyjádříte své sympatie.

Do širšího finále tak postoupí 25 kraťasů s nejvyšším počtem hlasů.

A teď další novinka! Protože chceme, aby byl výběr maximálně spravedlivý, minipovídky budeme zveřejňovat anonymně, pod přidělenými čísly. Maximální serióznost bude zaručena a pokračovat i nadále, neboť číselně-jmenný kód bude znát pouze porota.

Třeba u takového Martina, kterému se nelíbí nikdy nic, jenom to jeho, bude zajímavé, jak se s touto pseudoznalostí vypořádá, nebo v horším případě, kdy z Vašich textů zešílí. Sázíme i na poctivost Karla, o němž si jeden člen poroty myslí, že toto dítě talentu, ať by se přichomýtlo k čemukoli, v tom se mu zadaří, i když tomu vůbec nerozumí :) A co porotcovská děvčata Štěpánka a Lenka? Právě se hlásí, že i ona jsou spolehlivá, spravedlivá, čestná a hlavně upřímná, takže si zaslouží poznat pravdu. Co si budeme povídat, on by jim to Karel stejně vykecal!

Tato skvělá porota se pak bude potýkat s nezáviděníhodným úkolem. Z Vámi vybraných 25 povídek vybrat deset nejkvalitnějších. Ty v předem avizovaný den opět veřejně, všechny naráz vystaví a hlasování bude probíhat od začátku! Proto bude nesmírně důležité svého favorita opět podpořit – v diskuzích i opětovným hlasováním! Současně se bude pořadím zaobírat i porota, která slibuje, že ve svém názoru zohlední i probíhající veřejné hlasování.

Chceme se tím vyhnout alibistickému způsobu rozhodování, respektive zdvojování pořadí, (čtenářského a poroty) konečné slovo o jednom vítězi a dalších místech tak bude jedině to porotcovské.

K tomu je však ještě daleko. Na pořadu dne je Vaše tvorba, Vaše kvalita, Vaše nadšení. Zamyslete se nad tím, čím čtenáře a porotu překvapit. Originálním ztvárněním, nápadem, dramatičností, vtipem nebo něčím úplně jiným? Tematicky soutěž omezená není, jen bychom prosili o pečlivé zvážení obsahu, ať zřetelně neuráží, drasticky neprovokuje, či jinak nevhodně nezviditelňuje. Sice i takové uveřejníme, a také neadresně, abychom dostáli svému slibu, jenomže velice neradi. Navíc je třeba si uvědomit, že existuje i cosi jako "kodex blogera", který hlídá "vyšší moc" :)

Soutěž o 25 řádcích tak začíná právě teď! Stahujte textové formuláře z odkazů pod článkem, pište do nich, posílejte na adresu Soutez-Kratasy@seznam.cz. Počet povídek od jednoho autora maximálně 3 kousky, hlasujte pro sebe i pro ostatní! Vaše kraťasy přijímáme do 31.12. 2014 a hlasování končí 3 dny po uveřejnění posledních povídek, na což upozorníme včas. Hlasy v anketách sečteme a další nebudeme brát do úvahy.

No, a teď se jistě ptáte, co když vyhraju?

Tak za prvé jsou tu ceny hlavního sponzora společnosti eReading s. r. o., která nabízí každému účastníkovi soutěže výběr z e-knih jednoho z těchto titulů:

Arséne Lupin - Dutá jehla

Arséne Lupin - Osm úderů hodin

Gaskellová - Cranford 1, 2 Vl.-

Liška - Největší tajemství Adolfa Hitlera Vl.

Liška - Ženy českých panovníků VL.

Howard Pyle - Robin Hood

Spiriová - Heidi, děvčátko z hor

a pro první tři nejlepší autory e-knihy dle vlastního výběru v hodnotě 1 000 Kč.

Mezi další ceny, které rozdělíme mezi vítěze, patří krom jiného knihy v klasické podobě s věnováním od jejich autorů Martina Hataly a Štěpánky Bergerové, finanční hotovost 1 000Kč, vitamíny případně nějaký doplněk zdravé výživy a nějaká další drobnost :) Neváhejte, je o co soutěžit!

Pro tři nejlepší ve spoluprací s administrací blogů iDnes nabízíme i blogový rozhovor, který by také mohl být hnacím motorem k sebedůvěře a pochlubení se mezi přáteli.

Dle zásluh rádi oceníme i některého z hlasujících nebo věcného kraťasového diskutéra, který se neomezí pouze na usměvavé smajlíky.

V průběhu soutěže se děje mnoho věcí. A tyhle doplňované jsou příjemné hlavně pro soutěžící a potencionální výherce.

Nakontaktoval nás majitel ochranné známky "Kraťasy", domluvili jsme se na užší spolupráci. Dalším sponzorem naší soutěže se tedy stává nakladatelství Pragoline prostřednictvím pana Jindřicha Krause a nabídlo tyto ceny:

5 x zdarma výtisk knihy z vlastního projektu Kraťasy pro autory na prvních pěti vítězných místech

3 x zdarma výtisk jiné publikace z nakladetelství Progoline pro pro autory na prvních třech vítězných místech

Pro všechny účastníky naší soutěže za sponzorovanou cenu 50 Kč výtisk knihy z jeho vlastního projektu Kraťasy. Sponzorovaná cena platí pouze při osobním odběru.

Naše soutěž zaujala i Agenturu Mám Talent a my rádi přijali nabídku ke spolupráci a sponzorství, ze které pro soutěžící v naší soutěži plynou tyto ceny:

1 x ... publikace Markéty Dočekalové “Tvůrčí psaní v otázkách a odpovědích” (vydala Grada v červnu 2014, obsahem je 300 nejčastějších otázek z oboru tvůrčího psaní)

1 x ... odborné redaktorské posouzení rukopisu zdarma (může se jednat buď o kompletní rukopis knihy, sbírky, nebo pokud autor nemá hotový kompletní rukopis, tak o posouzení textu, který dodá) - autor tedy získá kvalitní redakční posudek s rozborem chyb a slabých míst

1 x ... při případném výběru a zakoupení libovolného kurzu (nebo kurzů) nabízených na stránkách Markéty Dočekalové o tvůrčím psaní v případě jednorázového nákupu uplatní slevu 20% z celkové ceny za kurz (kurzy). Platí však, že má pouze 1 rok na to, aby nákup uskutečnil a něco si vybral.

Ceny všech sponzorů jsou nesměnitelné za peníze.

Posláním přihlášky do soutěže každý soutěžící dává souhlas nám i sponzorům soutěže ke zpracování jeho osobních údajů ve smyslu kontaktování soutěžícího za účelem předání ceny.

Tak to vidíte, náš původní záměr spočíval v uvítacím povídání do avizovaných 25 řádků, ale na to nejsme dost dobří. Snad nás omluví to, že nesoutěžíme, dosud nezrozená minipovídka tak čeká na porod právě od Vás.

Počkat! Ztište se! Jako bychom kolem nás zaslechli nějaký slabounký hlásek. Ano, to se jistě něco krátkého už někde klube. A je to chlapeček Kraťas, jehož první slova zní: „Chopte se mě, pochopové!“

Kraťasový formulář a přihláška do soutěže - pro uživatele Microsoft Office 2010 - ZDE

Kraťasový formulář a přihláška do soutěže - pro uživatele Libre Office - ZDE

Naši soutěž najdete i na síti

white.jpg

facebook.png
white.jpg

Porota se soutěže účastnit nesmí! Prokliknutím fotografie ale uvidíte naše nesoutěžní kraťasy.

Lenka.jpg
Stepanka.jpg
Martin.jpg
Karel.jpg
Autor: Kraťasy | čtvrtek 9.10.2014 9:47 | karma článku: 16.53 | přečteno: 3572x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Poezie a próza

Alena Bures

Recenze - Martina Boučková: Šílená babička

Rodiče si nevybereš. Ale to koneckonců ani děti. A mít mírně šílenou matku je někdy k vlastnímu zešílení, ale někdy....

28.3.2024 v 17:24 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 69 | Diskuse

Miroslav Pavlíček

O fotbalových legendách, paní Štěpánkové a pomíjivosti

Kdybych se narodil před sto lety... No, abych řekl pravdu, někdy mám pocit, že se tak opravdu stalo.

27.3.2024 v 12:58 | Karma článku: 14.21 | Přečteno: 194 | Diskuse

Iva Marková

Ženy

....................................................................................................

26.3.2024 v 22:53 | Karma článku: 9.52 | Přečteno: 197 | Diskuse

Marek Ryšánek

Způsobem bytí byl roven Bohu - Květná neděle.

Lidské dějiny jsou plné příkladů nejrůznějších vládců a vůdců. Ti ovládáni ctižádostí rozpoutávali války, štvali lidi proti sobě. Mysleli, že jim to přinese štěstí, věčnou slávu. Zůstali po nich statisíce, miliony mrtvých.

26.3.2024 v 20:23 | Karma článku: 4.96 | Přečteno: 129 | Diskuse

Jana Péťová

Fluktuace každodennosti

Fluktuace každodennosti - Proměnlivost. Nepředvídatelnost. Dynamika. Rozmanitost. Odlesky radosti překvapení a lásky. Nástrahy a výzvy.

26.3.2024 v 11:08 | Karma článku: 11.09 | Přečteno: 191 | Diskuse
Počet článků 32 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1157

Psát budete vy :)

Devil.jpg

Devil.jpg

Formulář Microsoft Office 2010

Formulář Libre Office

 

Vaše texty bude posuzovat veřejnost a čtyři samozvaní porotci.

Za estrogen Štěpánka Bergerová a Lenka Chromá ... za testosteron Martin Hatala a Karel Boháček :)

 

SPONZOŘI

eReading

Karlovarský suvenýr

Pragoline

Agentura Mám Talent

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...