Kraťasy – a vítězem se stává…

9. 03. 2015 10:00:00
... ještě to trochu prodloužíme, co říkáte? A proto: nejdříve se sluší poděkovat. Autorům za účast, hlasujícím čtenářům za zájem, sponzorům za ceny, redakci idnes.cz za mediální podporu a možnost zprostředkování této minipovídkové soutěže.

Úplně všem děkujeme za vytrvalou přízeň.

Na první pohled se nám kvalita povídek TOP desítky zdála nesmírně vyrovnaná, proto nás překvapilo, jak často jsme se s posunem Kraťasů do nejužšího výběru shodli.

Bohužel jen u třech porotců, neboť Lence Chromé nakonec hlasování znemožnily vážné rodinné důvody.

Jenomže naprostá shoda to samozřejmě nebyla. Především o pořadí se sváděl velmi tuhý boj. Třeba Karel, ale zpočátku především Štěpánka (příznivkyně minimalismu,) mě, velkého Martina, během výběru do desítky nejlepších zlobili s Lukostřelcem, ale nakonec můj nepochybně bezchybný názor, že do první pětky zkrátka nepatří, svorně uznali. No, a protože Lenčinou náhlou absencí měla porota sudý počet členů (tři lidé a veřejnost), o hlas jsme požádali jednoho nejmenovaného, mladého psavého administrátora, který se svého nečekaného úkolu rychle a dovedně zhostil.

Nejdřív však zopakujme veřejné hlasování. Suverénně nejvíc čtenářských bodů obdržel Vánoční dárek (č. 103), následovaný příspěvkem Kéž by to byl pouhý sen (č. 55) a Osudovou (č. 123.)

Hlasovací zájem nás velice překvapil a věřte, že si umíme představit, jaký boj o hlasy se v soukromí některých autorů musel strhnout!

Nyní však přistupme k finálové trojce Kraťasů vybrané porotou a zároveň k prvnímu autorskému odtajnění. Pro prodloužení chvíle napětí začneme sdělením, že se o post nejvyšší utkala trojice čísel 38, 82 a 103, tedy názvovitě: Kraťasy - Mistrova noční můra, Půlnoční a Vánoční dárek. Po velmi pečlivé úvaze rozhodla porota o konečném pořadí takto:

Bývalý bloger – mystifikátor Filip Fuchs ze své nápaditosti neubral ani tentokrát a za mistrovsky zvládnuté Kraťasy – mistrova nejděsivější noční můra (č. 38) bere třetí místo proto, že pro svůj námět prachsprostě využil nejenom naše Kraťasy, ale i Aloise Jiráska a to bez jeho svolení. (Nebo ho aspoň nedoložil.) Věhlasnou trojku jenom uzavírá také proto, abychom nemuseli tisícovkou obohatit zrovna člověka tak příkladně kradmého charakteru, on z toho pak nezpyšněl a příště by vykradl nevím komu a nevím co.

Jistě tak pochopí, že druhé místo muselo patřit ženě. Stříbrná medaile bude podstatně více slušet paní Kateřině Lysíkové, která si ho zasloužila dovedně zpracovaným, dojemným a nevšedním Vánočním dárkem (č. 103.) Kéž by takových dětí bylo na světě víc.

Její kraťas u nás při rozhodování vzbudil nejvíce emocí, proto jsme autorku kontaktovali. Jejímu námětovému vysvětlení jsme uvěřili, proto jí k umístění na pomyslných stupních vítězů už nic nebránilo.

A nyní – tramtadadá!

Vítězem se stává, pro mnohé možná překvapivě, pro porotu však zcela jednoznačně, toho času blogersky nepříliš aktivní, paní IRENA BÁTRLOVÁ a její PULNOČNÍ (č. 82.)

Pro nás všechny její nostalgický Kraťas s naprosto vyváženou strategií přináší pesimismus s nadějí, nádech erotiky s ukázkou lidskosti nakonec.

Vzhledem k cenám porota stanovila ještě čtvrté místo, které získává Lucie Havránková (Kéž by to byl pouhý sen). Lucie, nesmutni, skvělé to bylo, ale bramborovou placku si ukuchti sama! :)

Jako pátý v pořadí se umístil Marian Lanc (Za okny a pod okny). Mariane, výborně zvolená forma zpracování, ale příště by si paní Horká přece jenom zasloužila velké „h“. :)

Další autory a jejich jen o nepatně méně úspěšné povídky uvádíme již bez uvedení pořadí: Osudová - Tom Hadrava, Výhra - Mirka Stajková, Lukostřelec – Roman Bureš, Paní jako z pohádky – Katka Hřebcová, Souboj se strachem - Martin Irein.

A odměny? Společnost eReading s. r. o. se spojí s každým účastníkem, který si bude moci vybrat jednu ze sedmi nabízených e-knih a pro tři nejlepší e-knihy v hodnotě tisíc korun.

1000 Kč od jednoho z poroty pro vítěze, pro druhého a třetího výběr lékárenského sortimentu v rozumné relaci, pro pět nejlepších knihy z tvorby dvou (zatím dvou,) literárně aktivních porotců a velmi žádaný porcelánový lázeňský pohárek s miniknížečkou o pramenech. A když už, tak něco za něco – rozhovory s finálovou trojkou. Tři nejlepší – tři porotci – každý autor si ke své zpovědi vybírá toho svého.

Pět nejlepších osloví i nakladatelství Pragoline s věnováním knih a možnost nákupu Kraťasů z vlastního projektu za symbolickou cenu pro všechny účastníky.

Ředitelka Agentury Mám Talent věnuje vlastní knihu, odborné posouzení rukopisu zdarma a slevu na libovolný kurz tvůrčího psaní. Konkrétněji ceny viz úvodní blog.

Ještě jednou velké díky všem, které Kraťasy zaujaly a fandili jim a jestli si právě teď myslíte, že jsme jedno ocenění zapomněli, tak nezapomněli, víme o něm. Nejhodnotnějším kraťasovým diskutérem se stává a cenu získává... Ba ne, teprve se stane, a sice ten, kdo se co nejvíce přičiní o poslední minipovídkovou diskuzi tohoto ročníku. Nástin třech hodnocení může být pro někoho nedostatečný, nebo kdyby se chtěl kdokoli dozvědět názor konkrétního porotce - o svém příspěvku, o favoritní povídce, zeptat se na cokoli ohledně Kraťasů, autory i porotu oslovte, svěřte se s tím, co máte na srdci a my Vám možná odpovíme :)

Na závěr přehledné shrnutí ohodnocených povídek:

  1. Irena Bátrlová – 082 – Půlnoční
  2. Kateřina Lysíková – 103 – Vánoční dárek
  3. Filip Fuchs – 038 – Kraťasy - mistrova nejděsivější noční můra
  4. Lucie Havránková – 055 – Kéž by to byl pouhý sen
  5. Marian Lanc – 076 – Za okny pod okny
Autor: Kraťasy | pondělí 9.3.2015 10:00 | karma článku: 10.48 | přečteno: 1181x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 14 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 9.23 | Přečteno: 162 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 14.40 | Přečteno: 305 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 4.44 | Přečteno: 93 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 30.69 | Přečteno: 549 | Diskuse
Počet článků 32 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1157

Psát budete vy :)

Devil.jpg

Devil.jpg

Formulář Microsoft Office 2010

Formulář Libre Office

 

Vaše texty bude posuzovat veřejnost a čtyři samozvaní porotci.

Za estrogen Štěpánka Bergerová a Lenka Chromá ... za testosteron Martin Hatala a Karel Boháček :)

 

SPONZOŘI

eReading

Karlovarský suvenýr

Pragoline

Agentura Mám Talent

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...